5 fontos pont, amit nem hagyhatsz ki a szerződéseidből

5 fontos pont, amit nem hagyhatsz ki a szerződéseidből

Igen, nettó 200.000 forint felett. Arra is oda kell figyelni, hogy ez az értékhatár egy éven belül halmozódik, vagyis ha egy megbízónak kétszer végzel el 100.000 forint értékű munkát, akkor is eléred az értékhatárt. 

Na jó, nem feltétlenül kell szerződést kötnöd, de ha valamiért a NAV ellenőriz, akkor dokumentumokkal kell tudnod bizonyítani, hogy a vállalkozásoddal összefüggésben számláztál. Vagyis a legegyszerűbb, és legbiztonságosabb megoldás, ha szerződést kötsz, és a számlázás előtt teljesítési igazolás formájában is hitelesíted a megrendelővel az ügyletet.

Így készíts szerződést és teljesítési igazolást helyesen és kényelmesen

A Documento-val a szerződés készítés és a teljesítésigazolás készítés pofonegyszerű, ráadásul adunk egy olyan sablont is, amit használni és automatizálni tudsz. De mit tartalmazzon a szerződés mindenképpen?

 

A megbízó és megbízott adatait beazonosítható módon

Mindkét fél adatait úgy kell megadnod, hogy az egy esetleges későbbi bizonyítási eljárás során minden kétséget kizáróan egyértelmű legyen, vagyis mindkét fél beazonosítható legyen. Legyen benne a cégnév, képviselő neve és adati (születési hely, év, anyja neve), cég címe, adószám/nyilvántartási szám, cégjegyzékszám. Ha a megrendelő cég, akkor ezek az adatok szerepeljenek nála is. Ha magánszemély, akkor a születési adatok, anyja neve és cím elég. 

 

A megbízás tárgyát és részleteit

 Pontosan részletezd, hogy mivel lettél megbízva, és hogy pontosan mit kell elvégezned. Minél pontosabb a leírás, annál jobb. Ha az árajánlatban szereplő tételek is bekerülnek a szerződésbe, az a legjobb megoldás.

 

Pontos fizetési feltételeket

Fontos tisztázni, hogy mikor fizet a megbízó, milyen módon, milyen bankszámlára, hány napos fizetési határidővel, és ha nem egyben fizet, akkor a részletek felosztását, kiegyenlítésének határidejét.

 

Felmondási feltételeket

Fontos tisztázni, hogy a felek miért, milyen indokkal, és milyen módon állhatnak el a szerződés teljesítésétől, és ebben az esetben milyen módon kerülnek kiegyenlítésre az eddig elvégzett munka költségei. Ide akár kötbért is lehet írni.

 

Ki jogosult a teljesítési igazolás kiadására

Ez alapesetben a megbízó, vagy a megbízó cég által felhatalmazott személy, például megbízó képviselője, vagy az ügyvezető.

 

Elég melósnak hangzik, nem? Egy ilyen szerződés elkészítése, ha te csinálod, akár 3-4 órát is igénybe vehet. Ha egy korábbi mintát írsz át, akkor pedig nagy az esélye, hogy benne maradnak olyan adatok is, amelyek nem relevánsak, nem tartoznak másra, vagy adott esetben ütik a szerződésnek egy másik pontját. 

Nem is beszélve a teljesítési igazolásról. Ide is át kell vezetned minden megvalósult tételt, fizetési feltételeket, és így tovább.

Van egy nagyon egyszerű mód arra, hogy megkíméld magad ettől a sok kellemetlenségtől, viszont jogszerűen le is tudd védeni magad…

A Documento-ban egy kiállított árajánlatból egy kattintással tudsz megrendelőt, szerződést, és teljesítésigazolást generálni.

Miért könnyíti meg az életedet?

 

Szerinted megéri használni a Documento-t? Szerintünk igen! :)


Documento
Árajánlat és szerződés néhány kattintással!

Próbáld ki 7 napig ingyen, kötelezettségek nélkül!

Regisztrálok

Bankkártya logók Bankkártya logók
Stabil válságállósági tanusítvány Trustworthy company Pénzügyileg stabil vállolkozás
Weboldalunkon cookiekat használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Elfogadom Adatvédelmi tájékoztató